Разпети петък – традиция и вярвания

Разпети петък – традиция

Разпети петък, познат още като Велики петък е част от Страстната седмица. Това  е и най-тежкия празник в християнския празничен календар. 

Според вярванията на този ден Исус Христос бива разпнат на кръст на хълма Голгота в Йерусалим. Това е своеобразно заплащане за греховете и прегрешенията на всички хора.

Според Библейските сказанияИисус Христос става жертва на клевета, че организирал заговор срещу римската власт и се провъзгласил за цар юдейски. Това става няколко дни след пристигането на Христос в Йерусалим, където бил ознаменуван с радостни възгласи “Осанна!”. Това означава “Спаси ни!”.

Но след като го осъдили, последвал несправедлив съд, и същата тълпа вече скандирала “Разпни го!”. Исус бил поведен с трънен венец на главата към хълма Голгота. Там бил разпнат с още двама престъпници.

Монумент, изобразяващ Христос в носене на кръста си.

Вечерта след това тялото му е свалено от учениците му и положено в каменен саркофаг в една пещера, охранявана отпред. Учениците му го навещавали до Велика Неделя, или Великден, в който ден не открили тленните му останки в пещерата. Той бил Възкръснал.Традицията днес…

Разпети петък, редом с Цветница, другите празници от Великденския календар нямат постоянни дати. Те се менят всяка година, защото се датата зависи, от първото пролетно пълнолуние. 

На този ден миряните се стичат по църквите, палят свещи, поднасят цветя пред символичния гроб на Иисус Христос в центъра на храма, който е символизиран като маса. Привеждането и минаването под масата пресъздава навеждането под свода на пещерата – Христовия гроб. По този начин вярващите си припомнят и съпреживяват Христовите страдания.

Като израз на мъката и състраданието към Божият Син на този ден се спазва тежък пост – гладуване. Някои богомолци дори не пият вода, докато не изчакат вечерната литургия.

Също всякакъв вид работа, е забранена. Християнските канони също забраняват веселията на този ден.

С Разпети Петък приключва и Страстната седмица, и съответно следващите дни са посветени на Възкресението на Спасителя, отбелязвано като Великден.


И да не забравяме

От “Осанна!” до “Разпни го!” пътят е кратък!


На този ден е хубаво да се замислим – кои сме, какви сме и какви са делата ни!
Нека бъдем по-добри един към друг!
Нека вярата и състраданието да изпълват сърцата и душите ни!Add a Comment

error: Content is protected !!