Красивата местност Самоводица

самоводица

Самоводица е красива горска местност, разположена в рида Алабак над Велинград.

Представлява поляна, с няколко водосборни корита. На мястото е разположена и едноименната хижа Самоводица.

До нея се стига пеша от Велинград от Станция Вита за не повече от 2 часа. Ако сте с колела, при нормално каране се стига за около час.

Казва се Самоводица защото от местността извира вода, която снабдява и самият град.

Интересни местности около Самоводица

Самоводица може да бъде дестинация сама по себе си, но е и изходен пункт за много емблематични за Велинград места.

  1. Стария чарк – Ако поемете надолу, по вело трасе 205 ще слезнете на историческата местност Старият чарк.

    Освен че местността е бил сборен пункт за партизани, има сведения че доста по- рано, през 13ти век, там е била разположена един от първите чаркове (примитивни дъскорезници, задвижвани от вода) в Родопите.

От Стария чарк можете да се върнете обратно в града.

2. Елин Връх – ако продължите надясно след хижата и следвате зелената маркировка ще стигнете до Елин Връх. Това ще удължи разходката ви с още час и половина – два.

Но път върхът ще ви се отплати с невероятна гледка към града.

3. Бялата скала – ако поемете по червената маркировка ще се изкачите до Бялата скала. Тя е разположена в подножието на Арабчал, който е най-западният родопски връх. От другата страна е предела с Рила.

Денивелацията до Бялата скала е значителна, така че го имайте на предвид.

4. Керачин камък и Марина Черква – Ако се върнете малко по коларския път, ще видите разклон с табелки за Керачин камък, Юндола и Локвата.

Поемайки към Керачин камък ще стигнете до красива поляна. На нея има един около 10-15 метров камък, съвършено прав като стена. Това е Керачин камък.

Ако продължите още 20 минути направо, ще стигнете до огромен каменен масив, наречен Марина черква. Това е било тракийско светилище, личат типични всичания в самата скала.

Как да стигнем до Самоводица?

Вграждам карта, за да се ориентирате. Най-лесно е от Гергевана да поемете неотклонно по черният коларски път. Минава се през разклона за Никулова Църква, Булин чаир, разклона за Керачин камък. Най-лесният ориентир е да не се отделяте от широкият път и сте там!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!