Велика Събота – Традици и вярвания

Днес е Велика Събота – последният ден от Страстната седмица. На този ден църквата прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в чието навечерие Христос възкръсва.

Според Евангелието на Велика Събота тялото на Месията все още лежи в каменния саркофаг и той не е възкръснал. 

Както споменахме в статията за традициите и вярванията по Разпети петък – Исус Христос е бил разпънат на  хълма Голгота. След което учениците снели пречистото Му от кръста, и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота.  

Той е положен в пещера, която е запечатана с голям камък и охранявана.  Но когато в неделя негови ученици отиват да посетят гроба му, установили, че там няма тяло. Той е възкръснал, както сам е предрекъл дни преди това.

Велика събота е и последният ден от Великия пост  

Затова от сутринта се приготвят ястията за трапезата. Според традицията на празника трябва да има поне 12 ястия на масата. Толкова колкото са Апостолите на Иисус Христос. Днес е и последния ден, в който могат да се боядисват Великденски яйца.

Великденски яйца с традиционна шарка от Велинградския край

И най-знаковата традиция в този ден е, че в 12 часа вечерта пред църквата се събират миряни и вярващи, защото започва религиозното шествие около храма. Това е своеобразна възстановка на обиколката, която правят Христовите ученици, които обикалят около пещерата и търсят тялото на Исус Христос.

Пламъчето на запалената свещ символизира надеждата, че всъщност Божият син е в рая.   Както и вярата в Неговата сила.


Следващия ден е Великден, в който цялото християнско семейство ликува и празнува Възкресението на Спасителя.

Във Велинград традицията е многолетна и се празнува подобаващо от малки и от големи!

Повече за Велинградските традиции и обредност четете в тази статия:А в Йерусалим където е разпнат Иисус Христос всяка година в деня на Великата събота се извършва спускането на Благодатния огън. Това е знамение, което предвещава, че ще има много години пред нас. Защото според поверията годината, в която Благодатния огън не слезе на Земята, ще бъде последната година за човечеството преди Страшния съд!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!