Съществувал ли е наистина Орфей?

Всички знаем, че Орфей е покровителят на Родопите. Той е мистична личност, за която се носят легенди и се споменава в приказки. На него се приписват способности на мъдрец, философ, лирик, певец. И дори пророк.

И макар наистина да са изсичани монети с неговият лик е трудно да се каже, съществувала ли е наистина такава личост. 

Кой е Орфей и защо е толкова важен?

Според древногръцката митология, той е живял няколко поколения преди Троянската война като първите негови изображения се появяват през 600 година пр. Хр.

Всички истории около него са митологизитани и преувеличени, така че е трудно да го възприемем за реален човек, който наистина е съществувал.

Легендите разказват, че е бил ненадминат музикант, лирик и певец, по чиито мелодии и лирики се захласвали и хора и зверове и птици.

Според гръцката митология, Орфей е син на бог Аполон – повелителят на изкуствата. 

Според други предания той е тракиец, властвал над Родопите.

Пещерата Дявоското гърло
Белериф на Орфей в Дяволското гърло

В тази статия съм написала легендата за Орфей и пещерата Дяволското гърло. Според нея известната пещера е била вход към подземното царство. Това била непристъпната обител на бога Хадес и душите на всички мъртви. 

Но силната любов и сладостно-омайните лирики на Орфей към своята любима Евридика, убедили студенокръвният Хадес да го допусне вътре. Условието било само едно. Да я хване за ръка и да я изведе на белия свят без да се обръща да я поглежда.

Но отново любовта му го накарала да се обърне за да се убеди, че именно тя ходи след него. В момента в който го сторил, обаче, тя се изпарила като прах обратно в света на мъртвите.

Орфей като владетел на Родопите

Някои пък твърдят, че той е бил реален владетел на Родопите, който по-късно е бил убит и главата му е хвърлена в река Хебър (днешна Марица).

И наистина – има гробница в близост до Момчилград, село Татул. Там през 80-те години, проф. Иван Венедиков изказва хипотезата, че това е мястото, където са положени останиките на Орфей, базирайки се няколко антични извора от Конон и Павзаний. Според тях тленните останки на легендарния тракийски жрец били сложени в урна и положени върху скала. Но това описание е твърде широко и  хипотезата не може да бъде доказана. 

Това място има историческа връзка с Перперикон, защото са съществували по едно и също време. А според някои хора Татул и Перперикон са енергийно свързани. 

При всички положения образът на Орфей е сложен и напластен от много различни култури и вярвания.

Но едно е сигурно – духът на Орфей се носи във въздуха и допринася за неповторимата и магична атмосфера на Родопите.

Орфей и Евридика, и до днес са изобразени на сградата на хотел Здравец, бившият Балкантурист.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!