Върхове около Велинград, които да покорим

И ето че пролетта е пред вратата ни и имаме много време да се насладим на красотата на Велинградската природа отвисоко.

  1. Острец

Може би най разпознававмия връх в този район е връх Острец.Той доби още по-голяма популярност като проф. Диана Гергова излезе с твърдението, че това е дълго търсеното светилище на тракийския бог Дионис. Повече сме писали в тази статия:

Гледката от връх Острец е особено възнаграждаваща, за всеки преодолял немалката денивелация

2. Елин Връх –

Елин Връх е част от планинския рид Алабак. Може да се стигне и с кола по асфалтовия път, а може и пеша от всяка една точка на рида. От него се открива неописуема гледка към Чепинската котловина.


Там е въздигнат и параклис Свети Илия, който е бил разрушен през мрачните години на помохамеданчването и след Освобождението възстановен и облагороден. Елин Връх също е особено добре социализиран – има чешма, пейки и беседки и дори детски кът с люлки и пързалки.

3. Сютка – Връх Сютка е третия по височина връх в Родопите. Но челното място по височина е особено спорно, защото трите най- високи върха в планината се различават с по няколко метра разлика.

Но си е постижение да кажеш че си се изкачил на един от родопските първенци. Повече информация и насоки – четете в тази статия:

4. Милеви скали

Милеви скалист връх, много по-различен от останалите върхове около Велинград. Със скалистата си осанка той се вижда от много места във Велинград. До него може да се стигне изцяло пешеходно от Велинград през Алабак, но по- кратко е до дефилето, село Варвара или Семчиново.

5. Соколица – връх Соколица се намира при Гара Цепина на дефилето. Интересен е с това, че от него се виждат Рила и Пирин надясно и Стара планина вляво. Изключително запомняща се гледка.

Връх Соколица е може би най-непознатия от всички изброени върхове около Велинргад

6. Мел – Мел е връх и част от естествената бариера, която прегражда Чепинската котловина и Язовир Батак. По интересна е скалата при върха – панорамна скала Мел. От която се виждат едновременни и язовира и котловината, заедно с околните върхове. Погледът обхваща и силуетите на Рила и Пирин, дори част от планината Славянка.

7. Арапчал – Арапчал е най-западният връх на Родопите. Той е сравнително лесно достъпен. На около 3 часа пешеходно разстояние от Гергевана. За повече интересни факти и насоки – четете тук:

8. Трошан – Връх Трошан се намира между Велинград и Ракитово. Той е изцяло покрит с растителност, но въпреки това от него се прокрадва гледка към отсрещния връх Стража и Микроязовира.

9. Здравец – е един от най-забележителните върхове около Велинград. Интересен е с това, че има 10 метрова кула на самият връх. От кулата има много красива панорамна гледка.

10. Просце – И завършваме с връх Просце, който е сравнително достъпен. Тръгва се от Клептуза и е на около час пешеходно разстояние. Редуват се широколистни и иглолистни гори. Пътеката е сенчеста и добре маркирана. От върха няма гледка, представлява една поляна.

Просце

Add a Comment

error: Content is protected !!