11 неща, които са ни нужни за преход в гората

хайкинг

Преход в гората (наречен още поход или хайкинг) е безопасен и достъпен начин за всеки да се наслади на природните красоти в рамките на един ден.

Но все пак има неща, без което не бива да предприемате разходка. Нали все пак целта е комфортна и безгрижна разходка.

  1. Първото и най-важно нещо е да имате подходяща раница, която е и най-есенциалната част от вашето хайкинг оборудване. Тя трябва да е удобна издръжлива и функционална. Също да е с подходящ размер за вас. Желателно е и да е непромокаема, в случай че времето ви изненада.  

Което ме навежда на следващата мисъл – всеки грамотен хайкър трябва да провери прогнозата за времето, преди да тръгне където и да било. Защото понякога в най-добрия случай може да ви развали настроението, а в най-лошия случай може да е заплаха за безопасността ви – говорим за силни ветрове или гръмотевични бури.  Been there – done that, не е забавно.

Във велинградските гори и като цяло в Родопите времето е стабилно, така че спокойно може да се доверите на прогнозата.

Преход в гората. Какво още ни е нужно?

2. Другото необходимо нещо са удобни обувки с грайфер. Желателно е туристически обувки с висок глезен, но не е от незибежна необходимост.

3. Понеже тук говорим за еднодневни преходи а не за няколко дневни преходи, аптечката е не е задължителен компонент от вашето оборудване. Но все пак не е лошо да си носите лейкопласт и нещо противоалергично. Just in case.

 4. Важно е да имате и кучегон, свирка или някакво друго устройство, с което да изпашите животно наблизо. Във популярни туристически маршрути е малък шанса да имате проблем, защото повечето животни също се страхуват.

В студено време носете термо бельо, резервен чифт чорапи,  глицеринов крем, ръкавици и шапка.  Може и термо шал, който да ви предпазва от студените зимни ветрове  

През лятото за хайкинг носете шапка с козирка. Също за да се предпазите от вредните ултравиолетови лъчи си носете някакъв слънцезащитен крем.  

Ето още съвети:

5. При почти всеки велинградски преход има чешма по пътя, но все пак съветваме да си вземете два-три литра вода за всеки случай.  

6. За ориентирането няма да имате проблем ако следвате пътеките които са маркирани. И все пак не пречи да имате часовник с бек трек или някакво друго GPS устройство.  

7. Излишно е да казваме, че за преход в гората е добре да си носите телефона, защото в случай на беда винаги да можете да се свържете с някого. А също и за да “уловите” някой страхотен спомен на снимка.

8. Можете да си вземете фенер или челник с в случай че окъснеете.  

9. Разходката си е разходка но и обядът си е обяд – носете нещо с вас за хапване.   

10. Проявете уважение към щедростта на велинградските гори и си донесете торбичка за смет, която да свалите после със себе си.  

11. Също в Decatlon продават термо- подложки за сядане, които са много удобни за камъни и може да ги споделете навсякъде 

Ако се сещате нещо друго – добавете го в коментарите.

Информацията от нас веселото прекарване от вас!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!