Скрити природни забележителности край Велинград

скрити природни забележителности

Казват, че в изкуството всичко е възможно.

В своето произведение творецът влага най-доброто от себе си. И благодарение на това са родени едни от най-забележителните произведения на изкуството.

А природата е най-добрият творец.

В тази статия ще разгледаме някои от най- интересните скрити природни забележителности, край Велинград.

петте братя
Дървото петте братя

Петте братя

  • Вековно дърво Петте братя – скрито на едно малко възвишение между Христова и Вазова поляна, се намира Вековното дърво Петте братя. Интересно е с това, че от едно стъбло излизат пет разклонения. Повече за този интересен представител на флората – четете в тази статия:

Иначе има още едно вековно дърво при връх Процсе. За него сме говорили и преди.

Славееви скали

природни забележителнности славееви скали

Огледална на тази гледка има в другия край на Чепинската котловина – при скалата Мел.

Сърцето на Велинград – едно от най-ярките скрити природни забележителности

Сърцето на Велинград е скрито в горските дълбини на рида Алабак, но ако имате гид, той може да ви отведе до него. Скалното произведение на изкуството е особено красиво през зимата, когато е със бял контур от свеж сняг.

скрити природни забележителности

Камъкът при Мандилови Ниви

В близост до Марина Черква при Мандилови ниви, се намира едно особено интересно образувание. Едно дърво сякаш е разсекло цяла скала. Не знам, дали това наистина се е случило, но е достатътъчно интересно за да го вместим в настоящата статия.

мандилови ниви - дърво камък, скрити природни забележителности
Постоянството е сила

Местност Уличките

Уличките е местност, в която високи 7-8 метра скали и дълги десетки метри образуват своеобразен лабиринт. От там идва и името им. Освен това скалите имат и чудновати форми – единият камък се нарича Камилата, а другият дракона. При всички полжения Уличките е една прекрасна идея за поход!

скрити природни забележителности
Скалата Камилата, а зад нея Дракона при Уличките

и още скрити природни забележителности край Велинград…

Главата на Ламята

В този сайт сме писали за чудноватата легенда за огнедишащата ламя Архиарх и юнакът, който я е сразил и тя е застинала във вечността във формата на скала.

Ето и цялата легенда:

Всред буйните Родопи, имало езеро. Водите на езерото били сини и бистри като стъкло, и кротко миели бреговете му. На всяка кръголика месечина, обаче, повърхността му кипвала и кръвожадна змия излизала от него. Наричали я  Архиарх. Тя изяждала по една девойка, която се къпела край езерото. И след това изчезвала, така светкавично както се и появявявала. Годините се редели, а мрачната традиция продължавала. Мнозина смели момци сравнявали силите си срещу ламята, но винаги безуспешно. Решил обаче един млад момък да опита с хитрост. Натоварил една каруца с прахан и впрегнал магаре да я дърпа. Закарал я на езерото и запалил праханта. Ламята изскочила от езерото и глътнала магарето заедно с горящата прахан. Праханта се разгоряла в стомаха на ламята и в своята агония тя със страшни удари разцепила езерото на множество места. Водите му изтекли, и така се образувала Чепинската котловина, в която днес е разположен Велинград.

скрити природни забележителности

Може би в легендите винаги има по частица истина. В предишна статия сме споменавали, че праисторическите същества, които са обитавали този край преди милиони, и които можете да видите в Плиоценски музей в Дорково, са били потопени дълго време под вода. За това сочат костните им останки, които се намират пръснати в палеонтологическото находище. Повече по темата чети тук:

Мачешки скали

скрити природни забележителности

Както подсказва и името им – на местен диалект маче” “мачок” е котка. И наистина, погледнати от определен ъгъл наистина приличат на легнала, котка, която е отправила взор към Велинград.
Погрешно е наименованието Мечешки скали, както някои хора ги наричат.

Това е нашата сбирка на всички скрити природни забележителности край Велинград

Тази класация е направена в помощ на всички, които обичат природата. Ако и ти се сещаш или имаш снимка на интересна природна забележителност около Велинград – остави я в коментарите.

Весела разходка!

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!