10 Леки и Интересни веломаршрути близо до Велинград

веломаршрути

веломаршрути

Може би, това е статията, която най-много стопли сърцето ми докато я пиша. Аз обичам Велинград, но и обожавам преходи с колело. И понеже в момента съм бременна, единственото, което ми е останало са сладкия полъх на спомените.

Засега.

Тук ще споделя някои от най-любимите ми маршрути около Спа Столицата.

В тази статия ще обобщим само тези, които са в сравлнителна близост до града, и не са особено трудни.

Нека започваме.

10 интересни вело маршрути около Велинград

  1. Хотел Енира – ГергеванаНикулова черква Стария чарк – започваме с една от най-популярните дестинации – тя е перфектно маркирана, с чисто нова маркировка. Трасето е подходящо за кроскънтри и маунтин байкове.

Въпреки, че е сравнително полегато като маршрут, открива прекрасни гледки. Има и чешми със студена, планинска вода. Такива ще намерите на Никулова църква и на Стария чарк. Можете да карате по черният коларски път, както и по страничните пътеки. Има карти във Страва и Фатмап.

Военния санаториум (Почивна станция Вита) до Стария чарк – не би трябвало да ви отнеме повече от 20-25 минути. Следват пътеки, които препоръчвам след това.

2. От Стария чарк през реката, след беседката, по коларския път можете да продължите до Уличките. За скалният феномен Уличките сме говорили и преди, това е един лабиринт от високи 7-8 метра скали. От там идва и името на местността. Но това никак не е най-интересното.

Уличките е и тракийско светилище – обител на племето траки. Как и вие може да се убедите? ако се покачите на някои от скалите можете да видите на върха им характерни всичания с кръгла форма. Предполага се, че това са жертвеници и са имали обредна стойност.

Но, достатъчно история, ако искате, може да продължите към местностите Драгиче или Извор и до там Елин Връх. Попринцип аз харесвам този маршрут за даунхил. Но предложения за хубави и игриви спускания ще споменем в специално предназначена за това статия.

Разклона след Никулова църква

3. Разклона на Никулова черква – Булин Чаир – Самоводица – Ката се през живописен черен път, през смесена гора докато не излезете на една хижа с 2 малки водоемчета. Това е Самоводица.

От Самоводица можете да продължите към Елин Връх или Бялата скала (доста голямо изкачване). Или да си намерите някоя маркировка за спускане надолу.

Цялата разходка до Самоводица (със спускането до Велинград) е около 2-3 часа.

Следват още интересни веломаршрути

самоводица
Самоводица

4. Самоводица – Извор – Елин връх

това продължение от Самоводица ще добави още час и малко към разходката ви, но както казахме – стръмно е. Обаче се отплаща с пленяващи гледки към цялата Чепинска котловина.

5. Връх СтражаХоджови скали – Гара Костандово – Алков Камък

Връх Стража може да се атакува от няколко места – село Драгиново, Асфалтова база, или от прелеза на теснолинейката близо до Велиленд.

Аз винаги предпочитам или Драгиново, или прелеза на теснолинейката.

6. Ходжови скали – Калето – Лакът – ако не искате да слизате на гара Костандово можете да продължите до която искате пътека. Някои ще ви отведат към село Драгиново, а други към красотите на планинският рид Алабак, за който съм говорила в тази статия.

Веломаршрути

7.Сивек – Микроязовира – Бусак – Това отново е един от леките веломаршрути на Велинград. Тръгваме от централните гробища на Велинград, по асфалта. Минаваме един разсадник и не след дълго се озоваваме на Микроязовира на р. Мътница. След това се качваме на връх Бусак, който е доста полегат (888 метра), но от него ще видите какво се крие зад красивият ни Велинград.

Кредит Байкария

Веломаршрути

8. Последна спирка Велинград – местност Св. СпасВазова поляна – ВойнишкаПопин КамъкКръста

Тръгваме от последна спирка край хотел Св. Спас и поемаме по успоредният на линията черен път. Той ще ни отведе до билото, където е разположена местността Св. Спас.

Лиспва добра маркировка, но ако си включите навигацията – гонете Вазова поляна. Има средно по трудност изкачване и след това спускаме по коларският път, който води до Войнишка поляна.

9. Теренна пътека на Белодробна болница –

Изходната ни точка е Вельова баня, след това продължаваме към Пивница Баба и дядо и следваме асфалтовия път. След като стигнем Белодробна болница продължаваме напред по черният път.

Тази пътека е сравнително полегата в началото и в последните 5 минути до Булин чаир. От там може да продължите до Мачешки скали или Самоводица. Или да се спуснете обратно до Гергевана.

10. Хотел Макси – Попин КамъкВойнишка поляна Вазова ПолянаХотел Камена

завъшваме с това предложение. Маршрута е със сравнително леко ниво на трудност. И пътеката е прохладна в летните месеци.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!